Proto Rail review

De proto rail review. Het Proto Rail paintball geweer is een geweldig spool valve geweer voor beginners tot gevorderden. Het is een kleiner geweer dan de Planet Eclipse Etek, maar groter dan de Empire Invert Mini, mooi er tussenin dus. Groot genoeg om te voelen dat je iets vast hebt, maar niet té groot.

Als je op zoek bent naar paintball geweren voor minder dan €300, is dit één van de betere keuzes.

De 2013 Proto Rail is recent uitgebracht en volgt het model van 2011 op.

 

>> klik hier voor de nieuwste modellen >>

 

Wat is Proto?

In het geval dat je het nog niet wist: Proto is een subdivisie van Dye Precision, een topfabrikant van paintballmateriaal. Hun technologie en ervaring in het designen van kwaliteitsvolle geweren merk je zeker en vast bij de Proto Rail.

Proto Rail paintball geweer zwart

Specificaties van de Proto Rail

 

 • Spool valve
 • werkingsdruk ~ 155 psi
 • Gewicht ~ 850 gram

 

Eigenschappen en design van de Proto Rail

Voor €250 beschikt deze marker over enkele geweldige eigenschappen

 • Dye Hyper-3 regulator
 • Eye pipe systeem
 • Aluminium body
 • Frame van Ultraite composiet
 • Aluminium trigger
 • Proto ASA & feedneck met klembevestiging
 • LED controlebord met 4 toernooimodi
 • 11” Proto loop

Proto Rail paintball geweer geel zwart

Het geweer zelf volledig van aluminium en bevat geen composietmaterialen. De Rail heeft in de stijl van de Dye UL een Ultralite composiet frame. De trigger is van aluminium en het frame maakt ook gebruikt van de standaard handvatten met goeie grip die Dye meestal gebruikt.

Het zelfreinigende anti-chop systeem in de Eye Pipe van Dye is redelijk indrukkwekkend in deze prijscategorie. Wanneer je te maken krijgt met een kapotte bal blijven de sensoren proper door middel van een doorzichtig stukje plastiek. Hierdoor kan de resterende verf in de kamer naar buiten gedrukt worden door de bolt, die dan als een soort ruitenwisser fungeert voor het stukje plastiek. Dit systeem is zo ontworpen dat er ball detents in geïntegreerd zijn.

De bolt is redelijk standaard ontworpen en wordt geassembleerd met een schroefsysteem met een metalen achterkant. De feedneck is ongeveer hetzelfde als bij de meeste geweren van dit moment, en is aanpasbaar zodat bijna elke hopper past. Ik zou er over nadenken om te upgraden naar een feedneck met klembevestiging die veiliger en makkelijker in gebruik zijn.

Het controlebord is flexibel met een aanpasbare vuursnelheid tot 25 balletjes per seconde. Het heeft 4 verschillende toernooimodi en een LED interface. De 2011 Rail heeft een verbeterde spoel tegenover de vorige modellen, dit resulteert in een verbeterde luchtstroom.

Eén geweldige eigenschap met betrekking tot onderhoud is dat de interne O-ringen op kleur gecodeerd zijn waardoor je makkelijk de correcte groottes vindt. Dit helpt bij het onderhoud van je geweer en elimineert de kans dat je een verkeerde maat gebruikt.

 >> klik hier voor de nieuwste modellen >>

Aanbevolen video van de Proto Rail

Prestaties van de Proto Rail

Proto Rail paintball geweer zwart glansEén van de geweldige eigenschappen van de Rail is de Hyper-3 regulator waarover alle Dye en proto markers beschikken. Hij heeft een geweldige consistentie in vergelijking met andere markers in zijn prijscategorie. Hij heeft tevens een werkingsdruk van 155 psi wat resulteert in een degelijke luchtefficiëntie. Deze efficiëntie vertaalt zich in 1200 schoten van een 68 ci/4500 psi tank.

Sommige mensen zijn geen fan van markers met composiet materialen, maar wanneer je er één vast hebt voel je geen verschil en het is duurzamer en lichter dan aluminium frames. Op vlak van geluid is dit geweer merkbaar stiller omwille van de combinatie tussen de Hyper-3 en het spool valve design.

De loop is gewoon een standaard 11” loop, dus je kan overwegen om een 14” loop aan te schaffen voor een betere accuraatheid.

Het aantal kapotte balletjes tijdens mijn gebruik van de Rail leek redelijk laag. Ik heb maar 2 of 3 kapotte balletjes gezien. Omwille van het Eye Pope systeem heeft een kapot balletje veel minder negatieve gevolgen voor de prestaties in vergelijking met andere geweren, want door het schieten wordt het geweer gereinigd.

Voor het overgrote deel heb ik amper negatieve bedenkingen bij de 2011 Proto Rail. De enige problemen die ik heb opgevangen zijn van mensen die meer dan nodig hebben zitten prutsen aan het binnenwerk en niet wisten wat ze deden.

Over het algemeen is men zeer tevreden over deze marker, zeker als je weet in welke prijscategorie dit geweer zit.

 Proto Rail paintball geweer rood zwart

Vergelijking & conclusie

Ten tijde van deze review was de prijs van deze marker rond de €250. In vergelijking met andere geweren in deze prijscategorie staat hij zeker zijn mannetje.

Er zijn drie markers in deze prijscategorie die het bijna even goed doen. Je hebt de 2011 Proto Rail, de Dangerous Power G4 en de GoG eXTCy. Hoewel ik de Dangerous Power G4 de beste vind, plaats ik de Proto Rail toch boven de GoG eXTCy.

Enkele pluspunten van de 2011 Proto Rail zijn zijn gewicht, duurzaamheid en de consistentie tijdens het schieten. één minpunt van deze marker is dat je upgrades moet kopen als je van plan bent paintball op hoog niveau te spelen (maar dit is ook het geval voor de GoG eXTCy en de DP G4).

Als ik moet kiezen tussen de GoG eXTCy en de Proto Rail, ga ik zeker voor de Rail. Deze is lichter, stiller, voelt beter aan en presteert beter. Toch zijn al deze markers geweldig voor hun prijs en beschikken ze over enkele geweldige eigenschappen. Waarschijnlijk zou ik voor de Dangerous Power G4 kiezen, maar eerlijk gezegd hangt je keuze eigenlijk af van je eigen voorkeur.

De Proto Rail paintball geweer wordt ondersteund door een geweldig bedrijf dat deze marker volgestopt heeft met geweldige eigenschappen voor een mooie prijs. In het geheel gezien is dit een geweldige marker voor spelers die er aan denken om wat serieuzer paintball te gaan spelen.

 

>> klik hier voor de nieuwste modellen >>

 

Wat zijn jouw bedenkingen bij de proto Rail review?